Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012

Συντήρηση και νακρωτικά

Χτες, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο που προβλέπει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους χρήστες ναρκωτικών όπως η αποποινικοποίηση της προσωπικής χρήσης και κατοχής. Όπως είχαν ξεκαθαρίσει από την αρχή όμως, τα συντηρητικά κόμματα της βουλής, Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ και ΛάΟΣ καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Κάτι τέτοιο ήταν φυσικά αναμενόμενο για όποιον γνωρίζει έστω και επιφανειακά τις πάγιες θέσεις των ελληνικών κομμάτων. Όμως δεν πρέπει να προσπεράσουμε αυτό το γεγονός έτσι απλά καθώς η στάση των τριών κομμάτων σε αυτό το θέμα καταδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο μια θεμελιώδη αρχή πάνω στην οποία εδράζεται ο πυρήνας της ιδεολογίας τους και από την οποία πηγάζουν πολλές θέσεις τους όπως αυτή.

Για να καταλήξουμε σε αυτή την αρχή όμως πρέπει πρώτα να εξετάσουμε τους λόγους  για τους οποίους καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Επισήμως και οι τρεις κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος εκφράζοντας την άποψη ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο θα απενοχοποιούσε τα ναρκωτικά καθιστώντας τη χρήση τους μια "αποδεκτή συμπεριφορά".  Είναι προφανές λοιπόν, ότι η ανοχή της συντήρησης προς τους χρήστες ναρκωτικών και κάτα προέκταση προς κάθε είδους διαφορετικότητα είναι μηδενική. Θεωρεί ότι η χρήση ναρκωτικών είναι έγκλημα και πρέπει να τιμωρείται ποινικά.

 Ανεπισήμως δε, οι αιτίες που επικαλούνται για να δικαιολογήσουν την αντιδραστική τους θέση πάνω στο ζήτημα είναι ακόμη πιο τραγελαφικές: και ποιος δεν έχει ακούσει, από κάποιο γνωστό του με κομμουνιστική αναπηρία, επιχειρήματα του ύφους: "Ε και τι θέλετε δηλαδή; Μια κοινωνία από μαστούρηδες; Αυτό θέλουν οι πολυεθνικές και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Μας πλασάρουν ναρκωτικά για να μας αποχαυνώσουν και να μείνουμε υποταγμένα ζόμπι στις ορέξεις τους". Επίσης, ποιος δεν έχει ακούσει τον δεξιό ξεμωραμένο γέρο να λέει:  "Τα ναρκωτικά μας τα πλασάρουν τα ξένα κέντρα αποφάσεων για να μας μαστουρώσουν  και να μείνουμε πάντα κοιμισμένοι ενώ αυτοί παίζουν το παιχνίδι τους πάνω στις πλάτες μας. Όλοι αυτοί που θέλουν να τα αποποινικοποιήσουν είναι νεοταξίτες με εντολές να καταστρέψουν τη μπατρίδα."

Με όποιο τρόπο κι αν διατυπώνονται, τέτοιου είδους απόψεις έχουν πάντα μια κοινή συνιστώσα: Θεωρούν ότι αν αποποινικοποιηθεί η χρήση των ναρκωτικών αυτοστιγμεί οι πάντες θα πέσουν  με τα μούτρα στους μπάφους, στις κόκες και στην πρέζα. Μεσόκοπες κυρίες θα περιμένουν στις στάσεις με ένα τρίφυλλο μπουρί ανά χείρας, ενώ ο χαρτογιακάς πιο δίπλα θα σφίγγει στο μπράτσο τη γραβάτα του σε μια προσπάθεια να βρει φλέβα για να τρυπήσει. Στα ΚΑΠΗ οι γέροι με τις γριές θα επιδοθούν σε μαραθώνιο σεξουαλικών οργίων ύστερα από εκτεταμένη χρήση crystal meth ακούγοντας ΖΝ ενώ στις παιδικές χαρές τα παιδάκια θα ζητιανεύουν για ψιλά από τους επίσης μαστουρωμένους περαστικούς ώστε να πάρουν τη δόση τους.

Η προσέγγιση αυτή των συντηρητικών κομμάτων υποκρύπτει μια βασική θέση: την άρνηση της ατομικής ευθύνης. Πιστεύουν ότι το άτομο δε φέρει ακέραια την ευθύνη των πράξεών του αλλά αντίθετα το κράτος-πατερούλης έχει την υποχρέωση τα το χειραγωγεί οριοθετώντας το μέσα στις "κοινωνικά αποδεκτές" συμπεριφορές. Κάθε απόκλιση από αυτά τα καλούπια δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή και αν είναι δυνατόν θα πρέπει να ποινικοποιηθεί. Γνωρίζουν ότι η ατομική ευθύνη είναι βασική προϋπόθεση της ατομικής ελευθερίας και ότι η ατομική ελευθερία οδηγεί σε μια αποκρουστική γι' αυτούς κοινωνία όπου στο κέντρο βρίσκεται το άτομο και όχι το σύνολο.

Η στάση των κομμάτων της συντήρησης κατά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου μαρτυρά μια θεμελιώδη αρχή τους: πιστεύουν ότι η βούληση του συνόλου πρέπει να υπερισχύει των ατομικών ελευθεριών. Γι' αυτούς, η αρχή της πλειοψηφίας δικαιούται να ισοπεδώσει κάθε ανθρώπινο δικαίωμα στο όνομα κάποιου νεφελώδους "κοινού καλού". Δε δίνουν τα πρωτεία στην Ισχύ του Νόμου αλλά στην απόλυτη εξουσία της εκάστοτε πλειοψηφίας. Δε πιστεύουν στο Κράτος Δικαίου αλλά στην αυθαίρετη κρίση της κρατικής νομενκλατούρας. Αυτή η αρχή που υφέρπει απειλητικά πίσω από τις αντιδραστικές θέσεις της συντήρησης για τη χρήση ναρκωτικών είναι η αρχή του Ολοκληρωτισμού.