Σάββατο, 16 Απριλίου 2011

Ιερώνυμος: "Την έχουμε μικρή (την περιουσία)"

Ο Αρχιεπίσκοπος της Ελλαδικής Εκκλησίας, γνωστός με το ψευδώνυμο 'Ιερώνυμος', ποζάρει φορώντας την εντυπωσιακή στολή του.


Ο Αρχιεπίσκοπος του Έθνους Ιερώνυμος ο Χαμηλοβλεπούσος υποστήριξε τις προηγούμενες μέρες με δηλώσεις του ότι η μεγάλη περιουσία του επιχειρηματικού ομίλου του οποίου προεδρεύει είναι «παραμύθι που χρησιμοποιείται από πολλές πλευρές για διάφορους λόγους». Δε διευκρίνισε βέβαια ποιες είναι αυτές οι «πολλές» πλευρές ή οι «διάφοροι» λόγοι αλλά δε χρειάζεται παρά μια στάλα Θείας Φώτισης για να καταλάβει κάποιος ότι πρόκειται για τα υποχθόνια κέντρα που χιλιετίες τώρα έχουν βαλθεί να αποδομήσουν Έθνος και Ορθοδοξία: Εβραίοι και τέτοια, μη τα ξαναλέμε. Τα ‘λέγαν οι Γεροντάδες. Ακόμη, ο CEO Αρχιεπίσκοπος του Ομίλου τόνισε πως μόνο το 4% της αρχικής εκκλησιαστικής περιουσίας έχει απομείνει σε ιερά χέρια αλλά κι αυτή είναι δεσμευμένη από το δημόσιο. Δάκρυα συμπόνιας κι αγανάκτησης συνάμα έρχονται στα μάτια κάθε απλού πολίτη  ακούγοντας τις δραματικές εκκλήσεις της Εκκλησίας για αποδέσμευση της περιουσίας της ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί σε επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ξεχειλίζει η οργή για το 96% της αλησμόνητης περιουσίας που καταληστεύτηκε από ακτήμονες και George Soros (γιατί όχι;). Τόσο βαρύς είναι ο πόνος που ο νους ξεστρατίζει, θαρρεί πως θα αναστηθεί η Ψωροκώσταινα και περήφανα θα πει και πάλι: «Δεν έχω τίποτα άλλο από αυτό το ασημένιο δαχτυλίδι κι αυτό το γρόσι. Αυτά τα τιποτένια προσφέρω στη μαρτυρική Περιουσία» σε μια αλλοιωμένη ηχώ της σπαραξικάρδιας πράξης της, το 1826.

Την ίδια στιγμή που ο Ιερώνυμος εκτιμά την εκκλησιαστική περιουσία ως μικρή και μάλιστα ορίζει το ακριβές ποσοστό που έχει μείνει από την αρχική (όπου αρχική εννοεί μάλλον όλη την Ελλάδα), η επίσημη Εκκλησία δηλώνει ότι δε γνωρίζει τα περιουσιακά της στοιχεία και αυτό δε θα ήταν άλλωστε δυνατό, αφού αυτή καταμερίζεται σε πάνω από 10.000, οικονομικά αυτόνομα, πρόσωπα δημοσίου δικαίου όπως μητροπόλεις, μοναστήρια και ενοριακοί ναοί. Γκοντ γουόρκς ιν μυστίριους ουέυς. Προφανώς, ο Αρχιεπίσκοπος αναφερόταν μόνο στην περιουσία που ανήκει στην κεντρική διοίκηση του Ομίλου και αποτιμάται από την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (cult) μόλις σε 700 εκατομμύρια ευρώ. Όμως ‘...το «ιερό» θησαυροφυλάκιο είναι τόσο βαθύ που αρκεί μία και μόνο αναφορά. Πέντε μονές που προσέφυγαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον του νόμου Τρίτση αποτιμούσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο αστρονομικό ποσό των 8 τρισ. δρχ. (!!!). Και μάλιστα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τους επιδίκασε το ποσό των 3 τρισ. δρχ. Μπορεί να φανταστεί κανείς ότι εάν η περιουσία των 5 μονών άγγιζε πριν μια 20ετία τα 3 ή 8 τρισ. δρχ., τότε πώς μπορεί κανείς να υπολογίσει την περιουσία των 2.500 μοναστηριών και ναών σε όλη τη χώρα;’ (2009, Πάρε-Δώσε) Σε σημερινές τιμές τα τρία δις στα οποία αποτιμήθηκε η περιουσία μόλις πέντε Μονών αντιστοιχεί σε 15 δις ευρώ, ποσό εικοσαπλάσιο σχεδόν από την περιουσία για την οποία μοιρολογεί ο Ιερώνυμος.

Αστικά ακίνητα, μετοχές, αγροτεμάχια, δάση, λίμνες, βουνά και λαγκάδια περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η μικρή εκκλησιαστική περιουσία. Μάλιστα η ιερότητα της, την καθιστά απρόσβλητη από κοσμικούς θεσμούς όπως η φορολόγηση, η οποία για την Ορθόδοξη Παράδοση αποτελεί τρομερό αμάρτημα. Γι’ αυτό τον λόγο από το 1997 ως το 2005 ο Όμιλος απαλλάχθηκε από μια σειρά φόρων: μεγάλης ακίνητης περιουσίας για ακίνητα που χρησιμοποιούν οι ναοί, οι μονές και το Άγιο Όρος, εισφορά 35% των ακαθάριστων εσόδων, φόρου 10% σε μισθώματα από εκμίσθωση γαιών και οικοδομών εμπορικού χαρακτήρα. Έτσι ο θεματοφύλακας του έθνους μας πλέον είναι αφορολόγητος, αναμάρτητος, άμωμος. Μάλιστα η Εκκλησία σκέφτεται να δημιουργήσει νέα έκδοση Παναγίας, την Παναγία την Μαύρη, προστάτιδα της Εκκλησιαστικής Περιουσίας και του Ρουσόπουλου. Θα είναι δε διαθέσιμη σε όλα τα καλά εκκλησιαστικά καταστήματα στην εκπληκτική τιμή των 39.9 ευρώ σε απλή έκδοση ή 99.9 ευρώ σε ευλογημένη έκδοση, τριμμένη πάνω σε πτώμα σκήνωμα Αγίου και φέρουσα τη χαρακτηριστική ευωδία του (στην τιμές δε περιλαμβάνεται -ούτε υπάρχει- ο ΦΠΑ).

Συμπερασματικά, ο Αρχιεπίσκοπος νομίζει πως έχει πλάκα να τρολλάρει τους πολίτες ισχυριζόμενος πως η εκκλησιαστική περιουσία δεν είναι δα και τόσο μεγάλη και διεκδικώντας ακόμη περισσότερη βοήθεια από το Κράτος για τα μελλοντικά επιχειρηματικά του σχέδια. Δεν είναι όμως το ίδιο βέβαιο ότι οι περίπου πτωχευμένοι Έλληνες συμμερίζονται το χιούμορ του, όσο Χριστεπώνυμο Πλήθος© κι αν είναι. Το χιούμορ έχει και τα όρια του, ειδικά αν είναι... μαύρο.

Πηγές: