Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

Πανεπιστημιακό Άσυλολ


Σήμερα, στο πανεπιστήμιο Πατρών, το καπιταλιστικό σύστημα επιχείρησε γι' ακόμη μια φορά να καταλύσει το Ακαδημαϊκό άσυλο. Γνωρίζοντας πολύ καλά τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει, κάλεσε έναν ψευδο-επιστήμονα ονόματι James Watson για να δώσει μια διάλεξη στον χώρο του Πανεπιστημίου. Οι ρατσιστικές απόψεις του συγκεκριμένου "επιστήμονα" είναι γνωστές και συνεπώς όχι μόνο δε καλύπτονται από το άσυλο αλλά αντιθέτως η έκφρασή τους αποτελεί κατάφωρη παραβίαση αυτού. Όπως ήταν λογικό, απλοί φοιτητές που έτυχε να βρίσκονται στον χώρο την ώρα της διάλεξης αποφάσισαν αυθόρμητα να παρέμβουν: έφτιαξαν στα γρήγορα ένα επαναστατικό πανό, αρματώθηκαν μερικά καδρόνια με μαυροκόκκινες σημαίες, που έτυχε αυθόρμητα να βρίσκονται ξεχασμένες εκεί έξω και κινήθηκαν ενάντια στον ρατσιστή. Αυτή την πράξη άμυνας των φοιτητών απέναντι στον φασιστικό λόγο κάποιοι τη βάπτισαν τραμπουκισμό που σκοπό είχε τη φίμωση την αντίθετης άποψης και την καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου με την κάλυψη του ασύλου μπλα μπλα μπλα. Βούτυρο στο ψωμί των νεο-νεοφιλελεύθερων δηλαδή (2 νεο = uber κακοί) οι οποίοι άρχισαν γι' ακόμη μια φορά να κλαίγονται αποκαλώντας μας φασίστες και τραμπούκους. Τους απαντάμε απλά: αν θέλετε ελάτε στο Πανεπιστήμιο να το... "συζητήσουμε".

Πριν όμως κάποιος βιαστεί να βγάλει συμπεράσματα ας εξετάσουμε το ποιόν του ντεμεκ "επιστήμονα". O James D. Watson είναι ένας Αμερικάνος (προσέξτε το αυτό) μοριακός βιολόγος γνωστός για την ανακάλυψη της μοριακής δομής του DNA μαζί με τον Francis Crick, το 1953. Σιγά τ' αβγά δηλαδή. Εδώ εμείς έχουμε ανακαλύψει όλη την πλεκτάνη πίσω από Καπιταλιστικό Σύστημα και το σατανικό του σχέδιο να μας κάνει όλους ρομπότ - δούλους των πλουσίων. Η κατρακύλα όμως δε θα σταματήσει εδώ για τον Watson: αργότερα θα εκφράσει Χιτλερικής εμπνεύσεως απόψεις περί γενετικής μηχανικής και θα ισχυριστεί ότι η βλακεία είναι γενετική ασθένεια που μπορεί να θεραπευθεί. Εμείς φυσικά δεν αισθανόμαστε καθόλου ασθενείς και πιστεύουμε πως η βλακεία είναι δικαίωμα προστατευόμενο μάλιστα από το πανεπιστημιακό άσυλολ. Ακόμη, τόλμησε να εκφραστεί ρατσιστικά απέναντι στους αράπηδες...συγγνώμη, στους μαύρους. Στην προσπάθειά τους να κρύψουν αυτό το γεγονός, οι νεο-νεοφιλελεύθεροι, που φυσικά ενστερνίζονται τις αποτρόπαιες ιδέες του, του απένειμαν το βραβείο Νόμπελ. Όμως αυτό το βραβείο δεν έχει καμία αξία για τον λαό καθώς η επιτροπή του Νόμπελ αποτελείται από αστούς υποταγμένους στο Κεφάλαιο (πολλοί από αυτούς είναι νεο-νεοφιλελεύθεροι) με αποτέλεσμα να βραβεύουν μόνο όσους προάγουν την σκλαβιά, την καταπίεση και τις εξουσιαστικές δομές.

Το συμπέρασμα που μπορεί να βγει λοιπόν, έχοντας υπόψιν ποιος πραγματικά είναι ο νοικοκυραίος Watson, είναι απλό: οι ιδέες του "κυρίου" είναι που παραβιάζουν το άσυλο και όχι η προσπάθεια βίαιης φίμωσής τους. Το άσυλο σε αυτή την περίπτωση προστάτευσε τους αθώους φοιτητές από ιδέες που θα τους έκαναν κακό. Εύκολα συνάγεται από το γεγονός αυτό ότι το άσυλο δεν είναι απλά χρήσιμο αλλά και απαραίτητο. Είναι πλέον δεδομένο ότι η ελευθερία του λόγου δεν υπάρχει στη χώρα μας. Μια φορά προσπάθησα να πω ότι το κράτος γα***ται και τρεις ομάδες ματ εισέβαλαν αμέσως στον σπίτι μου όπου βρισκόμουν, με έσπασαν στο ξύλο και με μετέφεραν στην ΕΑΤ-ΕΣΑ όπου βασανίστηκα χειρότερα κι από τον Καρατζαφέρη επί χούντας. Ο μόνος χώρος που μπορεί κανείς να εκφραστεί ελεύθερα είναι το Πανεπιστήμιο οπού καλύπτεται από το άσυλο. Χωρίς αυτή τη δημοκρατική κατάκτηση θα υπήρχε ο σοβαρός κίνδυνος του περιορισμού της απόλυτης ελευθερίας του λόγου ακόμη και στα Πανεπιστήμια. Ομάδες παρακρατικών τραμπούκων ίσως εμπόδιζαν βίαια την έκφραση απόψεων με τις οποίες διαφωνούν. Τέλος, το άσυλο αποτελεί την τελευταία γραμμή άμυνας της δημοκρατίας στην περίπτωση ενός πραξικοπήματος. Οι πολίτες θα μπορούν πάντα να καταφύγουν στο Πανεπιστήμιο και να εκφράσουν τις απόψεις τους ελεύθερα, αφού όπως εξάλλου φάνηκε με την χούντα των συνταγματαρχών, ακόμη και τα δικτατορικά καθεστώτα σέβονται το άσυλο και δε τολμούν να το παραβιάσουν. Οι εκκλήσεις των νεο-νεοφιλελεύθερων για κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου θα πέσουν γι' ακόμη μια φορά στο κενό. Δε θα περάσει ο φασισμός, έξω οι εγκάθετοι των Αμερικάνων και τα ρέστα δικά σας.