Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011

Πυρηνοκίνητη υστερία


Πανικός! Το πυρηνικό νέφος από την Ιαπωνία καταφθάνει και είναι θανατηφόρο. Λόγω της ραδιενέργειας, ο Γκοντζίλλα έβγαλε τρίτο πόδι κι έρχεται να μας γ...σει. Ακόμη, πληροφορίες θέλουν την Τουρκία να ολοκληρώνει αύριο τους δύο πυρηνικούς σταθμούς που σχεδίαζε κι επειδή ως γνωστόν οι Τούρκοι είναι Μογγόλοι-δολοφόνοι, μεθαύριο προβλέπεται πυρηνικό ατύχημα που θα μας μεταλλάξει σε ghouls βγαλμένα από το Fallout 3. Το Κοσλοντούι κοχλάζει αγριεμένο ενώ την ίδια στιγμή η Μακεδονία κι η Αλβανία ετοιμάζουν επιπρόσθετα πυρηνικά τέρατα στην μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων. Επίσης, εδώ και μερικές μέρες το γάλα είναι μπλε και φωσφορίζει, οι μέλισσες παράτησαν το μέλι και πίνουν μπύρες και οι κροκόδειλοι νηστεύουν (αυτό ίσως να είναι απλά θαύμα της Σαρακοστής).

Τα παραπάνω συμπεράσματα θα μπορούσε να τα βγάλει κανείς ακούγοντας τις τελευταίες μέρες τα δελτία ειδήσεων να "ενημερώνουν" για το πυρηνικό ατύχημα της Ιαπωνίας. Όταν οι καλεσμένοι στα παράθυρα επιστήμονες δήλωναν πως δεν έχουν στοιχεία για να σχολιάσουν, τότε ο παρουσιαστής ευθύς συμπέραινε συγκάλυψη στοιχείων από τη μυστικοπαθή Ιαπωνική κυβέρνηση για να κρύψει τις πραγματικές διαστάσεις του ατυχήματος (που προφανώς είναι ανείπωτες). Η Greenpeace παρέα με μερικούς ακόμη ραδιοφοβικούς μας πληροφόρησε ότι η Διεθνής Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας είναι ένας σκοτεινός οργανισμός με στόχο τη διάδοση της πυρηνικής ενέργειας (ναι αυτής που κάνει τα μωράκια να έχουν 3 κεφάλια και 7 κωλοτρυπίδες) και ο οποίος φυσικά ψεύδεται όταν δίνει στοιχεία για θέματα πυρηνικού ενδιαφέροντος. Παρ' όλη τη συγκάλυψη όμως, τα ελληνικά media αποκάλυψαν ότι το ραδιενεργό νέφος έχει ήδη κλείσει εισιτήρια για Ελλάδα. Η είδηση ότι κατά πάσα πιθανότητα οδηγούμαστε σε παγκόσμια καταστροφή έρχεται φυσιολογικά. "Η τήξη του πυρηνικού αντιδραστήρα ισοδυναμεί με την έκρηξη χιλίων ατομικών βομβών", πλειοδοτεί το δίπλα κανάλι. Όχι 967 πχ. αλλά χιλίων! Εντάξει, αυτό το δελτίο θα δω. Κοντά στα must κλισέ τύπου "νέο Τσέρνομπιλ", απαραίτητες ήταν βεβαίως οι ιστορικές αναδρομές σε προηγούμενα πυρηνικά ατυχήματα:


Χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ της ΝΕΤ ισχυρίζεται πως 8000 άνθρωποι πέθαναν αμέσως στο δυστύχημα του Τσέρνομπιλ. Δυστυχώς δε μας λέει πόσοι πέθαναν μετά αλλά εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι θα ήταν πολλαπλάσιοι.

 Η μαλακία πάει πυρηνικό σύννεφο θα έγραφα αλλά το blog κρατάει κάποιο επίπεδο (γι' αυτό και στην αρχή έγραψα 'γ...σει' αντί για 'γαμήσει'). Στην πραγματικότητα το γεγονός του Τσέρνομπιλ συνδέεται συνολικά ως σήμερα με 56 θανάτους. Τα θύματα ήταν 28 εργάτες που πέθαναν βδομάδες ή μήνες μετά το δυστύχημα, άλλοι 19 πέθαναν από το 1986 ως το 2002 καθώς κι 9 παιδιά από καρκίνο του θυρεοειδούς. Ο αριθμός των θυμάτων δηλαδή είναι μικρότερος από τους νεκρούς που έχει η Ελλάδα κάθε μήνα μόνο από τροχαία δυστυχήματα. Πολύ φτωχά νούμερα για το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα της Ιστορίας που παρουσιάζεται περίπου ισοδύναμο με την ρίψη πυρηνικής βόμβας. Η ΝΕΤ είπε 8000. Την εποχή του δυστυχήματος τα μέσα έφτασαν να γράψουν ακόμη και για 250.000 νεκρούς. Είναι μια πρόοδος λοιπόν.

Εύλογα κάποιος θα μπορούσε να αντιτάξει ότι οι επιπτώσεις του Τσέρνομπιλ, απλά δε φάνηκαν ακόμη. Οι καρκίνοι που οφείλονται στη ραδιενέργεια είναι γνωστό ότι εκδηλώνονται σε βάθος χρόνου. Αυτό είναι αλήθεια: Οι λευχαιμίες αναμένεται να εμφανιστούν 10 χρόνια μετά και τα υπόλοιπα είδη καρκίνου σε 20 με 25. Για τους πληθυσμούς που εκτέθηκαν σε διάφορα επίπεδα ραδιενέργειας λόγω του Τσέρνομπιλ, το ως τότε καθιερωμένο μοντέλο LNT (Linear No Threshold model) προέβλεπε επιδημία λευχαιμιών και λοιπών καρκίνων στα επόμενα χρόνια. Όμως οι προβλέψεις δεν επιβεβαιώθηκαν και δεν υπήρξε καμία αύξηση στα στατιστικά αναμενόμενα ποσοστά καρκίνων. Πλέον το LNT αμφισβητείται και δόσεις ακτινοβολίας κάτω από 100 mSv θεωρείται ότι δεν έχουν καμία επίπτωση στον άνθρωπο.

Τα στοιχεία για το πυρηνικό ατύχημα της Ιαπωνίας είναι ακόμη συγκεχυμένα και όσα διαρρέουν αμφισβητούνται. Σίγουρα πάντως, τουλάχιστον ακόμη, δεν έχει γίνει τήξη του πυρήνα σε κανένα αντιδραστήρα σε αντίθεση με την περίπτωση του Τσέρνομπιλ. Επιπρόσθετα, αν λάβει κανείς υπόψιν την ανώτερη τεχνολογία των Ιαπώνων από την αντίστοιχη των Σοβιετικών και την καλύτερη αντιμετώπιση του συμβάντος (παρά τις άλλες καταστροφές) λογικά αναμένει μικρότερες επιπτώσεις ακόμη κι από αυτές του Τσέρνομπιλ. Γεγονός καταστροφικό, μόνο για τα δελτία ειδήσεων.

Πηγές:
   2006, BBC Horizon Nuclear Nightmares
   2011, Wikipedia , Linear no-threshold model [accessed: 17 March 2011]