Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

Agoraphobia

(μια ακόμη αγορά που δε μας εμπιστεύεται)

«Τρεχάτε χωριανοί, μεγάλο κακό μας βρήκε: Ο Νίκος ο Μούδης κι ο Στάνταρ με τον Πούρς μας υποβάθμισαν ξανά-μανά! Βάι, βάι, βάι, αλί και τρισαλί! Τι ν’ απογίνουμε τώρα και ‘μεις οι καψεροί; Με τι μούτρα να κυκλοφορήσουμε στις αγορές; Στο καφενείο τραβάμε και μας κοιτούν οι γειτόνοι σα να ΄χουμε γραμμένο στο κούτελο Μπι Μπι μάινους. Μήπως να κλαφτούμε στο ΚΚΕ σαν τη Ρηνιώ που τσάκωσε και 250 ευρά;  Μήπως να μηνύσουμε τον Πουρς να σκιαχτεί ο Στάνταρ ή να σύρουμε τις παλιαγορές στα δικαστήρια να τις δείξουμε εμείς;»

-Μήτσος προς χωριανούς 32:4

Όποτε στο ελληνικό παράλληλο σύμπαν ακούγεται ο όρος «αγορές» το μυαλό του Μήτσου και των υπόλοιπων ιθαγενών φέρνει αντανακλαστικά την εικόνα του George Soros,  της Margaret Thatcher και του Darth Vader να βυσσοδομούν ενάντια στην Ελλάδα. Οι αγορές σε αυτό το σύμπαν είναι κάτι σαν τις Βαλκυρίες της σκανδιναβικής μυθολογίας: Όντα σκοτεινά πλήρως ελεγχόμενα από τον σατανικό τους άρχοντα που σε αυτή την περίπτωση είναι τα «κέντρα αποφάσεων» τα οποία με τη σειρά τους ελέγχονται από τον Darth Vader, τους εφτά σοφούς της Σιών, τους εφτά νάνους στο SS - Cyrenia και ούτω καθεξής. Πότε δείχνουν να δυσπιστούν απέναντι στην αξιοπιστία μας, πότε είναι επιφυλακτικές στο να επενδύσουν στη χώρα και πότε επιτίθενται δίχως προσχήματα κατά της πατρίδος. Τώρα τελευταία δα, μας κρατάν μουτράκια επειδή δε κάνουμε λέει διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτές στο τέλος να μου το θυμηθείς: μέχρι και το μουστάκι θα μας βάλουν να ξυρίσουμε. Ο Έλλην όμως έχει πάντα το πάνω χέρι στις σχέσεις (ακόμη και με τις αγορές). Τις θέλουμε μεν αλλά με τους δικούς μας όρους. Το παίζουν δύσκολες αλλά στο τέλος η μαγκιά του ελληναρά θα τις κατακτήσει θέλουν δε θέλουν.

Το μόνο πρόβλημα με αυτή την κατάσταση είναι πως οι  αγορές βρίσκονται στο πραγματικό σύμπαν. Όσο συνεχίζουμε να τις βλέπουμε σαν γκόμενες που προσπαθούμε να σαγηνεύσουμε με τα εκκωφαντικά κλαρίνα που παίζει το καγκουρομπίλ μας τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες να μας «ελεΐσουν». Στο πραγματικό σύμπαν λοιπόν, οι αγορές είναι η γιαγιά στην Αγγλία που θέλει να επενδύσει με ασφάλεια το κομπόδεμά της, τα συνταξιοδοτικά ταμεία του Καναδά που νομικά δεσμεύονται να επενδύουν μόνο στις πιο ασφαλείς τοποθετήσεις και ο μηχανικός στην Σουηδία που σκέφτεται το πού να κατανείμει το χαρτοφυλάκιό του ώστε να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση με το μικρότερο δυνατό ρίσκο. Είτε μας αρέσει, είτε όχι η τοποθέτηση κεφαλαίων σε ελληνικά ομόλογα θεωρείται πλέον τζόγος γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα κεφάλαια αυτά να χαθούν με μια χρεοκοπία της χώρας. Έτσι για να εξισορροπηθεί το ρίσκο που αναλαμβάνει κάποιος δανείζοντάς μας θα πρέπει τα επιτόκια δανεισμού να είναι αντιστοίχως υψηλά. Όλοι όσοι κατακεραυνώνουν τις αλήτισσες τις αγορές που μας αποπαίρνουν κατά πάσα πιθανότητα οι ίδιοι δε θα «στοιχημάτιζαν» ούτε μισό ευρώ σε ελληνικά ομόλογα.

Πρόσφατα ο οίκος αξιολόγησης επενδύσεων Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε BB-. Η Standard & Poor’s αναφέρει για τα credit ratings:

Credit ratings are forward-looking opinions about credit risk. Standard & Poor’s credit ratings express the agency’s opinion about the ability and willingness of an issuer, such as a corporation or state or city government, to meet its financial obligations in full and on time.”

και για την αξιολόγηση που μας ενδιαφέρει (η οποία είναι ανάμεσα στα δύο):

«‘BB’—Less vulnerable in the near-term but faces major ongoing uncertainties to adverse business, financial and economic conditions.
‘B’—More vulnerable to adverse business, financial and economic conditions but currently has the capacity to meet financial commitments.
»


(σοφός της Σιών ραδιουργεί κατά της Ελλάδος)

Με λίγα λόγια η S&P αξιολογεί την Ελλάδα βάση της δυνατότητας και της προθυμία της να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις πλήρως και εμπρόθεσμα. Με βάση αυτά τα κριτήρια λοιπόν, κρίνει ότι είναι το ελληνικό κράτος μπορεί βραχυπρόθεσμα να ανταποκριθεί στις οικονομικές  του υποχρεώσεις  (προφανώς επειδή μας δανείζει η Τρόικα με χαριστικά επιτόκια) αλλά το μέλλον του είναι ευάλωτο. Η αντίφαση αυτών που κατακρίνουν τους οίκους αξιολόγησης ως συνωμοτικά αποβράσματα βρίσκεται στο γεγονός ότι οι ίδιοι κρίνουν πολύ δυσμενέστερα το ελληνικό κράτος. Το ίδιο και οι αγορές: ενώ πολλές φορές λανθασμένα ταυτίζονται με τους «κακόφημους οίκους», οι αγορές παρόλο που επηρεάζονται σε κάποιο βαθμό από αυτούς, στην πράξη μας κρίνουν σαφώς πιο αρνητικά. Κι όχι επειδή εξυπηρετούν κάποια «υπόγεια μεγάλα συμφέροντα» αλλά επειδή εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα, μικρά ή μεγάλα. Κανένα μυστήριο, καμία διαπλοκή, καμία είδηση. Οι αγορές χρήματος αποτελούνται από εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον πλανήτη που παίρνουν εκατομμύρια μικρές αποφάσεις και καμία από αυτές δεν επηρεάζεται ούτε κατ’ ελάχιστο από τον Darth Vader (αν και ποτέ δε ξέρεις). 

Η κυβέρνηση συνοδευόμενη από τους τηλε-ανθρώπους πότε κάνει την μοιρολογίστρα των αλησμόνητων επιτοκίων, πότε ξεσπαθώνει ηρωικά εναντίων των αγορών και των οίκων αξιολόγησης αλλά στο τέλος πάντα γυρίζει στην Τρόικα με την ουρά στα σκέλια για λίγα ακόμη δανεικά... χωρίς να έχει κάνει τίποτα από αυτά που υποχρεούται λόγω Μνημονίου και στο κάτω κάτω από αυτά που είναι απαραίτητα για να ορθοποδήσει η χώρα. Το άνοιγμα των μεταφορών πήρε αναβολή για τρία χρόνια (ίσως λόγω σπουδών), το επάγγελμα των φαρμακοποιών «άνοιξε» διατηρώντας πληθυσμιακούς περιορισμούς, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι σοσιαλιστικές, η δημόσια περιουσία ανήκει στους Έλληνες καταπατητές, το έλλειμμα τελικά δεν πολυμειώθηκε και οι υπόλοιπες διαρθρωτικές αλλαγές θα αρχίσουν να εξετάζονται από το 2012. Τώρα που τα εξηγήσαμε όλα μπορούμε να πάρουμε τη δόση μας, γιατί οι αγορές μας φθονούν και ζητούν εντελώς αδικαιολόγητα επιτόκια για να "μας κάτσουν";