Σάββατο, 24 Μαΐου 2008

ΝΔ: Η παρωδία του φιλελευθερισμού

"Στη διατίμηση βάζει τα είδη λαδιού το υπουργείο Ανάπτυξης σε μια προσπάθεια να βάλει φραγμό σε φαινόμενα κερδοσκοπίας που τυχόν θα παρουσιαστούν μετά την προληπτική απόσυρση όλων των ποσοτήτων ηλιελαίου." διαβάζουμε στο in.gr .

Ας αρχίσουμε με τον όρο "κερδοσκοπία". Το λεξικό αναφέρεται στην κερδοσκοπία ως: " η επιδίωξη με κάθε μέσο κέρδους μεγαλύτερου από το θεμιτό ή το νόμιμο·" και εκφράζει πλήρως το νόημα της λέξης όπως αυτή χρησιμοποιείται σήμερα. Πέρα από το ότι θα δυσκολευόταν κανείς να βρει ετυμολογικά το αθέμιτο ή το παράνομο στη λέξη "κερδοσκοπία", το ερώτημα που προκύπτει άμεσα από τον ορισμό είναι που βρίσκονται τα όρια του θεμιτού ή νόμιμου κέρδους; Υπάρχει κάποιος νόμος που να θέτει πλαφόν στις τιμές; Αν εξαιρεθεί η λαμπρή περίπτωση των γαλάζιων χμέρ στην Ελλάδα, στον πολιτισμένο κόσμο η απάντηση είναι όχι. Νόμος που να περιορίζει την ελευθερία διαμόρφωσης των τιμών στις ελεύθερες αγορές δεν υπάρχει. Αντιθέτως, η ανυπαρξία τέτοιου νόμου αποτελεί βασική προϋπόθεση για την λειτουργία ενός φιλελεύθερου συστήματος. Η περίπτωση λοιπόν, να ξεπεράσει κάποιος τα όρια του νόμιμου κέρδους εφόσον αυτά δεν υπάρχουν απομακρύνεται οριστικά. Λέξεις που γεμίζουν τα δελτία ειδήσεων όπως κερδοσκοπία και αισχροκέρδεια πέφτουν στο κενό και αποδεικνύονται ανούσιες.(Αν το μάθει ποτέ αυτό ο Νίκος Τσιαμτσίκας θα αυτοπυρποληθεί στην Ομόνοια). Κάθε επιχείρηση είναι ένα νομικό πρόσωπο με σκοπό την μεγιστοποίηση των κερδών του και τίποτα το αισχρό ή το αθέμιτο δεν υπάρχει σε αυτό.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο λοιπόν, οι σύντροφοι της ΝΔ θεώρησαν σωστό να θέσουν ανώτατο όριο στις τιμές των λαδιών για να αποφύγουν την κερδοσκοπία (η οποία χωρίς αυτό το νόμο είναι ανέφικτη όπως διαπιστώθηκε). Οι "θεματοφύλακες" της ελεύθερης αγοράς είναι αυτοί που την στρεβλώνουν με νόμους βγαλμένους από το σκοτεινό παρελθόν πρώην σοσιαλιστικών χωρών. Αυτό που θα συνέβαινε χωρίς τον νόμο-πατάτα είναι μια προσωρινή άνοδος στις τιμές του λαδιού λόγω δέσμευσης ορισμένων ποσοτήτων η οποία θα εξομαλυνόταν με τις επόμενες εισαγωγές. Με το πλαφόν στην τιμή η κυβέρνηση θα καταφέρει να μειωθούν κι άλλο οι διαθέσιμες ποσότητες λαδιού - αφού θα αποθηκεύονται για μελλοντική πώληση - και αντί ο ρυθμιστής για το πώς θα διατεθεί το προϊόν να είναι η αγορά μέσω του μηχανισμού της τιμής , τον ρόλο αυτό να αναλάβει η σωματική δύναμη για να την επικράτηση στα σπρωξίδια εντός των σούπερ μάρκετ.

Είναι ένα νέο είδος δαρβινικής αγοράς που σκέφτεται να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση. Όλα τα προϊόντα θα μπουν στην διατίμηση με συνέπεια η παραγωγή τους να μειωθεί κατακόρυφα. Τα λιγοστά που θα παράγονται θα αποκτούνται με μάχη μεταξύ των υποψήφιων αγοραστών. Έτσι θα διασφαλιστεί η επικράτηση του ισχυρότερου που μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε μια γενετικά υγιή κοινωνία. Χαίρε !