Παρασκευή, 11 Απριλίου 2008

Will you be there holding my hand?Δείτε το video και όταν σταματήσετε να γελάτε, σκουπίστε τα δάκρυα και θαυμάστε το ταλέντο του καλλιτέχνη. Αφουγκραστείτε τον στοίχο "Will you be there holding my hand"? και ξεσπάστε σε δυνατά γέλια γι' ακόμη μια φορά αφήνοντας πίσω κάθε ενοχή αφού πλέον η αμαρτία έχει καταγραφεί ανεπιστρεπτί. Ναι ξέρω, είμαι αρρωστημένος και ποτέ δεν σας πέρασε από το μυαλό να γελάσετε με την αναπηρία κάποιου ανθρώπου. Ειδικά όταν βρίσκεστε ανάμεσα σε κόσμο.

Η υποκρισία γύρω από το θέμα του "αυτοφυούς" χιούμορ που διαθέτουν τα άτομα με αναπηρίες περισσεύει. Όλοι έχουμε γελάσει κατά καιρούς με την αναπηρία κάποιου αλλά είτε προσπαθούμε να το καταπνίξουμε, είτε τρέχουμε να κρυφτούμε σε περίπτωση που τα γέλια είναι ανεξέλεγκτα. Κι αυτό συμβαίνει γιατί θεωρείται αξιωματικά λάθος και κακόβουλο. Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω όμως αυτόν τον διαχωρισμό μεταξύ πολιτικά ορθού χιούμορ και μη. Πώς είναι δυνατή η ύπαρξη δόλου σε κάτι τόσο αυθόρμητο και ενστικτώδες όπως το γέλιο; Σίγουρα δεν υπάρχει κακή πρόθεση σε αυτόν που γελάει άρα γιατί να προσπαθήσει να λογοκρίνει τον εαυτό του;

Αφήνω στην άκρη τις μεταφυσικές ενστάσεις περί αμαρτίας και λύπης του θεού γιατί δεν παίρνω στα σοβαρά τους χριστιανούς και δεν σέβομαι τις απόψεις τους. Η μόνη σοβαρή ένσταση που θα μπορούσε να διατυπωθεί είναι ότι το γέλιο "εις βάρος" των αναπήρων πληγώνει τα αισθήματά τους κι έτσι ακόμη και να τους βρίσκεις αστείους δεν πρέπει να τους το δείχνεις. Αυτή η σνομπίστικη άποψη περί ιδιαίτερης κοινωνικής αντιμετώπισης κάποιου λόγω της αναπηρίας του φαντάζει παράδοξα λογική. Όμως δεν είναι. Αντιθέτως αποτελεί βαθιά ρατσιστική συμπεριφορά. Δείχνει οίκτο απέναντι στον ανάπηρο υπογραμμίζοντας την ανωτερότητα του αρτιμελούς που αυτάρεσκα προτίθεται να υπερασπίσει τον δυστυχή συνάνθρωπό του από την χιουμοριστική επίθεση, ενώ την επόμενη μέρα παρκάρει το αυτοκίνητο του σε θέση για ανάπηρους. Έτσι, για να μην πάρουν και τα μυαλά του αέρα.

Σίγουρα κάθε άνθρωπος με αναπηρίες είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα όπως και οι υπόλοιποι και δεν μπορώ να τους τσουβαλιάσω όλους μαζί εικάζοντας την συμπεριφορά τους. Τέτοια αυθαίρετη ομαδοποίηση συμβαίνει όμως και με τον ισχυρισμό ότι οι ανάπηροι αισθάνονται άσχημα με το χιούμορ που αφορά την αναπηρία τους. Πολλοί ανάπηροι έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν αυτοσαρκασμό (βλέπε Παραολυμπιακοί Αγώνες) και ότι δεν έχουν ανάγκη από τον οίκτο μας. Ο κιθαρίστας στο βίντεο αυτοσαρκάζεται όταν τραγουδάει "If I go crazy then will you still call me Superman?" και περιμένει από τον κόσμο να γελάσει με την αναπηρία του. Ο ίδιος δεν έχει συμπλέγματα με αυτή αλλά η υπόλοιπη κοινωνία μαστίζεται από συμπλέγματα καθωσπρεπισμού και υποκρισίας.

ΥΓ : Σοβάρα τώρα, συγχαρητήρια αξίζουν στον μαλλιά επειδή αντικειμενικά είναι καταπληκτικός