Τετάρτη, 30 Απριλίου 2008

Το ΣΚΑΪ και η φιλοσοφική λίθος (Update)


Η κατρακύλα του ΣΚΑΪ συνεχίζεται. Τα ντοκιμαντέρ-σαβούρες έχουν πυκνώσει στο πρόγραμμα και ο Λιακό αρχίζει να αισθάνεται πραγματική απειλή. Σήμερα παρακολουθήσαμε ένα ακόμη σκουπίδι που προσπαθούσε να αποδείξει ¨επιστημονικά" ότι οι πληγές του Φαραώ συνέβησαν πραγματικά. Η πλάκα είναι ότι αυτές οι αποδείξεις ήταν εντελώς διαφορετικές από τις αποδείξεις της προηγούμενης θεωρίας συνωμοσίας για το ίδιο θέμα. Η επιστήμη όπως την αντιλαμβάνονται οι συνωμοσιολόγοι μπορεί να υποστηρίζει όπως φαίνεται πολλές αλήθειες ταυτόχρονα.

Αυτή η σχιζοφρένεια δεν είναι ανεξήγητη. Ο χριστιανός έχει μάθει από μικρός ότι η θρησκεία είναι κάτι καλό αλλά και η επιστήμη επίσης. Καθώς μεγαλώνει και παρατηρεί το ασυμβίβαστο των δύο, γεφυρώνει αυτό το χάσμα μεταλλάσσοντας τα. Έτσι πιστεύει μόνο σε αυτά που του αρέσουν από την θρησκεία και μόνο σε αυτά που του αρέσουν από την επιστήμη αλλοιώνοντάς τα ανεπανόρθωτα. Και ενώ η αλήθεια της θρησκείας μεταλλάσσεται ούτως ή άλλως κι επίσημα, αφού δεν αποτελεί τίποτα άλλο από ένα λογοτεχνικό περίττωμα, η επιστήμη δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό a la carte. Είναι η ενιαία θεώρηση του κόσμου μέσα από το πρίσμα της ορθής λογικής σε αντίθεση με την προκατάληψη και την πίστη χωρίς αποδείξεις. Ο επιστημονικός τρόπος σκέψης είναι ο πιο γνήσιος αντίπαλος της θρησκείας και το πιο ισχυρό απολυμαντικό της. Όταν ο άνθρωπος κατανοήσει βαθιά λογικά κάποιο θέμα τότε εξαφανίζονται και οι προκαταλήψεις που γέμιζαν το κενό, μέσα σ' αυτές και η θρησκεία.

Η όλη "χρησιμότητα" των θεωριών συνωμοσίας έγκειται στην αντικατάσταση της επιστήμης από ψευδοεπιστημονικές γελοιότητες. Το φαινόμενο χάνει τον χιουμοριστικό του χαρακτήρα όταν συνειδητοποιήσουμε ότι οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν πολύ μεγαλύτερη διείσδυση στον κόσμο απ' ότι η επιστήμη. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση το 51% των Ελλήνων πιστεύουν στην ανάσταση των νεκρών! Με απλά λόγια το 51% του εκλογικού σώματος είναι σε θέση να πιστέψει οτιδήποτε. Από το ότι η κυβέρνηση κάνει μεταρρυθμίσεις μέχρι το ότι οι καινούργιες ταυτότητες οδηγούν σε ένα μέρος που έχει φωτιά και μοχθηρά τέρατα αφιερώνουν την αιώνια ζωή τους στο να σε βασανίζουν.

Ελπίζω ο ΣΚΑΪ να μην ακολουθεί σκοπίμως αυτή την πολιτική. Η προβολή θεωριών συνωμοσίας μπορεί να φέρνει πρόσκαιρη τηλεθέαση αλλά τραυματίζει βαθιά την αξιοπιστία και την σοβαρότητα του καναλιού και κυρίως τραυματίζει την παιδεία του κόσμου ενδυναμώνοντας τις προκαταλήψεις του.