Κυριακή, 13 Απριλίου 2008

Πνευματική Ιδιοκτησία : Put the song down...


"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση να μένουν εκτός Διαδικτύου όσοι χρήστες ανταλλάσσουν πειρατικά αρχεία."..."Με μικρή πλειοψηφία, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τροπολογία της έκθεσης σύμφωνα με την οποία η διακοπή των συνδέσεων θα ήταν αντίθετη με τις πολιτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα."..."Πάντως η απόφαση των Ευρωβουλευτών δεν είναι δεσμευτική και οι εθνικές κυβερνήσεις είναι ελεύθερες να εφαρμόσουν τα μέτρα που επιθυμούν."
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=890594&lngDtrID=252

Όταν διάβασα σήμερα αυτή την είδηση από το in.gr έπεσα από τα σύννεφα. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι βρεθήκαμε τόσο κοντά στην αποσύνδεση σύσσωμου του ευρωπαϊκού διαδικτύου. Η πρόταση μάλιστα απορρίφθηκε με μικρή πλειοψηφία και οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να εφαρμόσουν όποιο μέτρο θέλουν σε αυτό το θέμα! Έψαξα να βρω ποιοι Έλληνες ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης αλλά δεν μπόρεσα. Φυσικά τα τηλεοπτικά ΜΜΕ ούτε που ανέφεραν το θέμα αφού η επικαιρότητα κατακλύζεται από πολύ πιο σημαντικά θέματα όπως τα βαφτίσια ενός ξένου κράτους και τα χτισμένα πρεζάκια της άρσης βαρών.

Εξ' αρχής η λογική πίσω από την κατοχύρωση πνευματικής ιδιοκτησίας ήταν η δημιουργία κινήτρων για τον καλλιτέχνη, εφευρέτη, επιστήμονα κτλ ώστε με αυτό τον τρόπο να τονωθεί η πνευματική δραστηριότητα παράγοντας θετικές εξωτερικές οικονομίες που διαχέονται στην κοινωνία. Η στρατηγική δημιουργίας κινήτρων είναι απολύτως ορθή σε ότι αφορά τις επιστημονικές καινοτομίες για παράδειγμα στον τομέα της μηχανικής η του λογισμικού αν και η εφαρμογή της στην πράξη είναι μάλλον λανθασμένη. Το να αποκτήσει πειρατικά κάποιος ένα πρόγραμμα για προσωπική του χρήση είναι κάτι που δεν μπορεί να ελεγχθεί πόσο μάλλον να υπάρξει χρέωση γι' αυτό. Κάθε νόμος που απαγορεύει κάτι τέτοιο έχει καταργηθεί στην πράξη και πρέπει να καταργηθεί κι επίσημα αντί να ψάχνουν ηλίθιους τρόπους να περιορίσουν την πειρατεία. Αντίθετα ο δημιουργός του προγράμματος θα μπορούσε να διεκδικήσει δικαιώματα αν αυτό το πρόγραμμα χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς. Αυτό σε συνδυασμό με την ελεύθερη διακίνηση του για προσωπική χρήση θα απέδιδε μεγαλύτερα κέρδη άρα και κίνητρα στον δημιουργό του από την περίπτωση του εξ' αρχής περιορισμού του προγράμματος.

Η περίπτωση των πνευματικών δικαιωμάτων στην τέχνη είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Η δημιουργία οικονομικών κινήτρων για τους καλλιτέχνες περιορίζει αντί να αναβαθμίζει την ποιότητα της τέχνης αφού αυτή μετατρέπεται σε προϊόν σχεδιασμένο με τους κανόνες του μάρκετινγκ και τελικό στόχο την μεγιστοποίηση των κερδών. Ένα τέτοιο προϊόν είναι καταδικασμένο στην επιτηδευμένη κακογουστιά της ¨εύπεπτης" τέχνης για τις μάζες. Στρατηγικές πνευματικής ιδιοκτησίας όταν εφαρμόζονται στην τέχνη γεννούν εκτρώματα τύπου σκυλάδικων ή Καλομοίρας και καταβαραθρώνουν τον πολιτισμό του πλανήτη δημιουργώντας αρνητικές εξωτερικές οικονομίες και οδηγώντας στα αντίθετα ακριβώς αποτελέσματα από τα αναμενόμενα.

Γνωστό μότο που χρησιμοποιεί η μουσική βιομηχανία για να προπαγανδίσει τις θέσεις της λέει: "Η πειρατεία σκοτώνει την μουσική". Η απάντηση ήρθε άμεσα από το διαδίκτυο: "Η μουσική βιομηχανία σκοτώνει την μουσική. Η πειρατεία σκοτώνει την μουσική βιομηχανία","Έλα Αλέκο... πόσο είπες ότι αγόρασες τον δίσκο; Πόσο;;;; χαχαχα", "Μην είσαι κορόιδο. Κατέβασε κι εσύ δωρεάν την μουσική που σου αρέσει". Η διάδοση του Internet οδηγεί ευτυχώς στην "ερασιτεχνοποίηση" της μουσικής. Η ενδιάμεσοι νταβατζήδες μεταξύ του καλλιτέχνη και του κοινού θα εξαφανιστούν, μαζί με αυτούς και η διαφήμιση της τέχνης και μαζί μ' αυτή η παράλογη υπερπροώθηση σαβούρας. Έτσι η τέχνη που αξίζει πραγματικά θα αναδεικνύεται και θα διανέμεται δωρεάν ως κτήμα της κοινωνίας.

ΥΓ. προσπαθώ να ανεβάσω στο blog μερικά τραγούδια που έκανα μπάζα από την τελευταία μου ληστεία αλλά δεν το έχω καταφέρει ακόμη. Αν το καταφέρω θα φανεί.