Τετάρτη, 9 Απριλίου 2008

Λαζόπουλος : Αναπαράγοντας εθνικιστικές συνωμοσιολογίες περί Κίσσινγκερ.


«Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι' αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ, δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ».
Χένρι Κίσσινγκερ (και καλά) 1973 ή 1974 ή 1994 ή 1997 Ουάσινγκτον ή Μόναχο ανάλογα με το ανέκδοτο.

Αυτά είπε χτες ως αληθή ο εθνικός μας σαλτιμπάγκος και "αριστερός" κατά τα άλλα, Λάκης Λαζόπουλος. Η περίφημη δήλωση Κίσσινγκερ αποτελεί έναν από τους πιο διαδεδομένους σύγχρονους εθνικούς μύθους. Κάθε εθνικιστής που σέβεται τον εαυτό του, το έχει αποστηθίσει και το ανασύρει σε ώρα ανάγκης για να αποδείξει ότι οι Έλληνες είναι έθνος ξεχωριστό και παρά τον μικρό αριθμό τους αποτελούν φόβο και τρόμο για τις Η.Π.Α. , οι οποίες προσπαθούν με θεμιτά και αθέμιτα μέσα να τους τιθασεύσουν.

Ο συνήγορος του γελωτοποιού θα μπορούσε να υποστηρίξει βέβαια ότι ο Λάκης κάπου το άκουσε και απλά το υιοθέτησε χωρίς πολλή σκέψη κυρίως για την διδακτική του αξία. Κατ' αρχήν η μόνη αξία μιας τέτοιας υποτιθέμενης δήλωσης είναι ότι διεγείρει τα ένστικτα του κοινού, ανεβάζοντας μεσοπρόθεσμα την τηλεθέαση του προϊόντος. Ύστερα όταν μια τέτοια δήλωση αποδίδεται σε Υπουργό Εξωτερικών οποιασδήποτε χώρας - πόσο μάλλον των Ηνωμένων Πολιτειών - γίνεται πρόδηλο ότι πρόκειται για φάρσα. Ακόμη και κάποιος που βλέπει Χαρδαβέλλα διαθέτει την απαραίτητη ευφυΐα για να καταλάβει κάτι τέτοιο.

Σε περίπτωση όμως που ο Λάκης δεν το κατάλαβε ας επιχειρήσουμε μια κριτική εξέταση της δήλωσης. Ο Κίσσινγκερ φέρεται να λέει ότι οι Η.Π.Α πρέπει να πλήξουν τον πολιτισμό των Ελλήνων για να μην αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια τους στα Βαλκάνια και στην Μέση Ανατολή. Ο Κίσσινγκερ μάλλον δεν είχε ιδέα από εξωτερική πολιτική. Η Ελλάδα ποτέ δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην στρατηγική των Η.Π.Α. οπουδήποτε. Σίγουρα και στις τέσσερις ημερομηνίες που η δήλωση φέρεται να έχει γίνει οι Αμερικάνοι δεν είχαν ιδέα για το βέτο στα Σκόπια το 2008( όχι ότι το βέτο ανατρέπει την Αμερικανική εξωτερική πολιτική ).

Ας υποθέσουμε όμως ότι πράγματι η Ελλάδα με την ηθική της ανωτερότητα και το ανάστημα της αποτελούσε εμπόδιο στα σχέδια του Κακού. Το να πλήξεις την γλώσσα, την θρησκεία, την ιστορία και το τσάμικο με ποιόν τρόπο βοηθάει να αλλάξει προς το συμφέρον σου η εξωτερική πολιτική μιας άλλης χώρας; Μόνο ένας Λιακόπουλος θα μπορούσε να βρει την σύνδεση παρεμβάλλοντας και τα Νεφελίμ στην ιστορία για να πουλήσει κανένα βιβλίο. Εξάλλου πώς πλήττεται κάτι όπως η γλώσσα ή η ιστορία; Η θρησκεία μπορώ να σκεφτώ ότι σε αυτή την περίπτωση ταυτίζεται με την ελληνική εταιρεία που την προμηθεύει και πλήττεται οικονομικά μέσω απελευθέρωσης προβάτων. Αμφιβάλλω βέβαια αν θα μας έκανε τέτοια χάρη ένα από τα πιο θρησκευόμενα έθνη του πλανήτη χωρίς να έχει κανένα συμφέρον -εκτός αν η εκκλησία εμποδίζει με προσευχές τα σχέδια τους-. Αλλά η γλώσσα;

Η γλώσσα είναι κάτι που δεν ελέγχεται από κάπου κεντρικά αλλά διαμορφώνεται δυναμικά από αυτούς που την χρησιμοποιούν. Η όλη στόχευση των μυθοπλαστών εδώ είναι σαφώς να υποτιμήσουν την δημοτική ελληνική και το μονοτονικό σύστημα αποδίδοντας τα σε σκοτεινές δυνάμεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η δήλωση χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως επιχείρημα για την διδασκαλία των αρχαίων στα σχολεία. Η Ιστορία πάλι στην επιστημονική της μορφή είναι απλή καταγραφή πραγματικών γεγονότων. Σε αυτή την περίπτωση οι μυθοπλάστες προλάβαιναν την περίπτωση που κάποιος ήθελε να διδάξει αντικειμενική ιστορία εκεί οπού διδάσκονται στην θέση της εθνικά παραμυθάκια γεμάτα ρατσισμό και μισαλλοδοξία: στα σχολεία. Οφείλω να ομολογήσω ότι ο εθνικός μύθος δούλεψε αποτελεσματικά σε αυτή την περίπτωση και σήμερα κάτω από την πίεση των εγκεφαλοπλυμένων αποσύρονται βιβλία και λογοκρίνονται απόψεις. Σε ότι αφορά την θρησκεία είναι προφανές ότι προλαμβάνεται ο διαχωρισμός Κράτους - εκκλησίας εντάσσοντας προκαταβολικά κάθε τέτοια φωνή στα σκοτεινά σχέδια των Αμερικανο-Εβραιο-Σιωνιστών. Κι εδώ έγινε καλή δουλεία αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα.

Ο αριστερου-Λάκης λοιπόν χτες επανέλαβε τον εθνικό αυτό μύθο ως την απόλυτη αλήθεια. Παίρνονταν υπόψη την τηλεθέαση της εκπομπής σήμερα η δήλωση πρέπει να καταγραφεί στην επίσημη ιστορία της Ελλάδας καθότι κάνεις δεν πρόκειται να πιστέψει όποιον αμφισβητεί την γνησιότητά της. Μπράβο Λάκη! Η εκδίκηση του λαϊκισμού είναι γεγονός.

ΥΓ. Για περαιτέρω τεκμηρίωση http://www.iospress.gr/ios2001/ios20010401b.htm