Παρασκευή, 25 Απριλίου 2008

Το ΣΚΑΪ και η φιλοσοφική λίθος

Ορθόδοξο Πάσχα γι' ακόμη μια φορά. Τα αγαπημένα μας πιθηκοειδή, γνωστοί και συγγενείς, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή γιόρτασαν τον αποκρουστικό θάνατο του λιπόσαρκου rpg ήρωά τους, περιέφεραν το φανταστικό του πτώμα μέσα σε κακόγουστες λατέρνες κι ενώ οι μπάντες παιάνιζαν διαχρονικές emo επιτυχίες οι πιστοί συνέκριναν τις ενδυμασίες τους προσποιούμενοι βαριά μελαγχολία. Στον εικονικό τους κόσμο ήπιαν το αίμα του θεού τους και καννιβάλισαν το πτώμα του εις ένδειξη αγάπης κι αυτός ανταποδίδοντας τους απείλησε ότι θα επιστρέψει με άγριες διαθέσεις. Επειδή όμως η πείνα των συμπαθέστατων θηλαστικών αντίθετα με τον θεό τους είναι πραγματική, η παράδοση επιτάσσει μαζικό μακελειό αρνιών και κατσικιών για επιδόρπιο.

Κανείς δεν θα περίμενε βέβαια, έξω απ' όλη αυτή την γραφική παραφροσύνη να μείνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, επίσημοι εθνικοί καταγραφείς κάθε είδους μαλακίας άλλωστε. Σε όποιο κανάλι και να γυρίσεις ξεπροβάλλουν ατάλαντοι Αμερικάνοι παριστάνοντας ταλαίπωρους Εβραίους, μετεωρολογικά δελτία που εντάσσουν τον καιρό της "Μεγάλης Παρασκευής" στις επιταγές της παράδοσης ( ασχέτως αν τις προηγούμενες χρονιές είχε λιακάδα ) και γριές που διαμαρτύρονται για την υψηλή τιμή του κατσικιού αφού πρώτα το έχουν αγοράσει.

Όλα αυτά βέβαια είναι γνωστά, αναμενόμενα και επαναλαμβανόμενα την εποχή που παρουσιάζουν έξαρση οι αλλεργίες και οι προκαταλήψεις. Αναπάντεχη όμως ήταν η καταβαράθρωση της αξιοπιστίας του ΣΚΑΪ στον βωμό της πολιτικής ή καλύτερα της θρησκευτικής ορθότητας. Το ΣΚΑΪ λοιπόν, στην προσπάθεια να πιάσει το κλίμα των ημερών πρόβαλλε ένα "ντοκιμαντέρ" σε δύο συνέχειες το οποίο θα έκανε τον Λιακόπουλο να αισθανθεί ρεαλιστής. Το "ντοκιμαντέρ" προσπαθούσε να αποδείξει "επιστημονικά" ότι διάφορα γεγονότα της Παλαιάς Διαθήκης συνέβησαν πραγματικά. Γεγονότα όπως οι πληγές του Φαραώ, ο χωρισμός της θάλασσας από τον Μωυσή και ο κατακλυσμός του Νώε. Το εγχείρημα είναι από μόνο του βλακώδες καθώς αντιστοιχεί στην προσπάθεια επιστημονικής απόδειξης των κατορθωμάτων του Superman, του Χάρρυ Πότερ ή της Candy Candy. Η δημιουργία του "ντοκιμαντέρ" όπως και η σοβαρή παρακολούθηση του προϋποθέτει πίστη, παραλογισμό και φανταστικούς φίλους. Εντύπωση έκανε η πολύ καλή παραγωγή του "ντοκιμαντέρ" και η πολύ κακή σχέση των συντελεστών του με την πραγματικότητα και την επιστήμη. Παρέλασαν "επιστημονικές" αποδείξεις τύπου Intelligent Design όπως:

-Διοξείδιο του άνθρακα, αναδυόμενο από λίμνες το οποίο ήταν βαρύτερο από τον ατμοσφαιρικό αέρα και σκότωνε μόνο πρωτότοκα αρσενικά παιδιά Αιγυπτίων
-Έλληνες βασιλείς των Μυκηνών που ακολουθούσαν τον Μωυσή στην Έξοδο ενώ στους τάφους τους, στις Μυκήνες βρέθηκαν λιθογραφίες της Εξόδου !?
-Την Αφρικανική τεκτονική πλάκα εκτινασσόμενη κατά 1,5 μέτρο μετακινώντας το νερό της θάλασσας και ξεσκονίζοντας την Σαχάρα
-Στάχτη 3500 ετών από το ηφαίστειο της Σαντορίνης που ανακαλύφθηκε στα πλαίσια μιας πρωτοφανούς "επιστημονικής" μεθόδου που περιλαμβάνει κουβαδάκια, φτυαράκια και μέτρημα κόκκων επιφανειακής άμμου.

Τόσο πυκνή ήταν η βλακεία που ανάβλυζε η εκπομπή ώστε δεν χρειάζεται επιπλέον κριτική για να γίνει προφανές ότι πρόκειται για μια σφαλιάρα στο πρόσωπο της κοινής λογικής (που όπως φαίνεται στις μέρες μας δεν είναι και τόσο κοινή).

Σίγουρα ο ΣΚΑΪ δεν προβάλλει ντοκιμαντέρ στην τύχη και διαθέτει έξυπνους ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά τι πρόκειται να προβληθεί. Το μεγαλείο της πίστης όμως υπερπηδά εύκολα, μικρά προβηματάκια ανεδαφικότητας και συμπυκνωμένης ηλιθιότητας. Τώρα πλέον η Ελένη Μενεγάκη και η Φαίη Σκορδά θα μπορούν να ισχυρίζονται ότι οι εκπομπές τους έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα και κύρος από μερικά ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ. Και θα έχουν απόλυτο δίκιο. Ζήτω τα μεσημεριανάδικα λοιπόν!